Ένα μικρό δείγμα πολιτισμού τύπου 0 – καλωσήρθατε στην ζοφερή ελληνική πραγματικότητα!

Γιατί επιζητούμε τον πολιτισμό τύπου ένα; Γιατί ο άνθρωπος, αποδεδειγμένα, έχει απεριόριστες  δυνατότητες, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο τον εγκέφαλό του, δημιουργώντας, εξελίσσοντας και χρησιμοποιώντας τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τη ζωή του. Μακροπρόθεσμα, θα μπορεί να ελέγχει προς όφελός του, ακόμη περισσότερα γύρω του.

Προς το παρόν, ζούμε σε έναν πολιτισμό τύπου μηδέν,  όπου έχει βελτιωθεί αρκετά η καθημερινότητά μας, αλλά με ψήγματα πρωτόγονων συνθηκών. Εν έτει 2014, λοιπόν, ένας πολίτης που χρησιμοποιεί το ταχυδρομείο για να στείλει κάτι στο εξωτερικό, σπαταλά μισάωρα, ίσως και σε καθημερινή βάση – αναλογιστείτε πόσος  χαμένος  χρόνος-  προκειμένου να ζυγίζονται τα δεματάκια, να γράφονται χειρόγραφα τα στοιχεία αποστολής, να σαλιώνονται και να κολλώνται με ακρίβεια τα γραμματόσημα με τις μικρούλες αξίες, κάνοντας ακόμη και τον εξυπνότερο να νιώθει χαζός που δεν μπορεί να τα χωρέσει σε έναν τόσο δα χώρο. Παράλληλα, ακούει να γκρινιάζουν γύρω του πολίτες που χρησιμοποιούν τα ταμεία του ταχυδρομείου προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς, κάτι που λύνεται με τη χρήση αυτόματου μηχανήματος.

Δε φταίνε, βέβαια, τα γραμματόσημα- απλά, η διαδικασία αυτή, μοιάζει πρωτόγονη για έναν πολιτισμό τόσο τεχνολογικά προηγμένο, σαν τον δικό μας. Είναι αστείο να υφιστάμεθα ταλαιπωρίες για θέματα που λύνονται σε δευτερόλεπτα με τη χρήση μηχανών. Γλιτώνουμε χρόνο, κόπο, ενέργεια, διοχετεύοντας όλα αυτά στην παραγωγικότητα και στον εαυτό μας. Τον εαυτό που στοχεύει να ζήσει στον πολιτισμό τύπου ένα, στον πολιτισμό που θα τον αναδείξει.