Επιζήσαμε από μια ηλιακή καταιγίδα και ούτε που το καταλάβαμε!

“Η Γη επέζησε από ισχυρή ηλιακή καταιγίδα το 2012 που ήταν αρκετά μεγάλη για να «γυρίσει το σύγχρονο πολιτισμό στον 18ο αιώνα», σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA.”

Πηγή

Με λίγα λόγια η NASA μας ενημέρωσε πως σταθήκαμε απλά τυχεροί, αφού, αν η ηλιακή καταιγίδα είχε συμβεί μια εβδομάδα νωρίτερα, ο πλανήτης θα επέστρεφε στον 18ο αιώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα.

Εύκολα μπορεί κανείς λοιπόν να διαπιστώσει, πόσο εύθραυστος είναι ο πολιτισμός μας, εφόσον στέκεται ανυπεράσπιστος μπροστά στις βουλές και τις δυνάμεις του σύμπαντος.

Αν και η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και προχωρά, αυτό μόνο του δε φτάνει να μας σώσει σε μια μελλοντική τέτοια περίπτωση. Η πιθανότητα του να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο στο μέλλον, δεν είναι απλά ένα σενάριο συνωμοσίας, μετά από αυτή την ανακοίνωση της NASA. Για την ακρίβεια, ακόμη και σήμερα μπορεί να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή που για λόγους ασφαλείας, δεν γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό.

Η τεχνολογία, πέρα από το να μας διευκολύνει τη ζωή και να μας διασκεδάζει, πρέπει να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας κάνει παντοδύναμους. Ο έλεγχος των καιρικών φαινομένων είναι δυνατότητα που έχει κατακτηθεί στον πολιτισμό τύπου 1. Το να ελέγχεις ακόμα και τον ήλιο, απαιτεί πολιτισμό τύπου 2. Μάλιστα θα μπορούμε μέχρι και να μετοικήσουμε σε άλλο πλανήτη ή να μετακινήσουμε τη Γη ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια καταστροφή μελλοντικά.

Εδώ βέβαια θα μας πείτε, με δυσκολία θα φτάσουμε στο επίπεδο 1, θα συζητάμε για το επίπεδο 2; Κι όμως, η ασφάλειά μας είναι από τα βασικά μας επιχειρήματα όταν σας λέμε ότι είναι αναγκαίο να επιταχύνουμε ως ανθρωπότητα για να φτάσουμε σε πολιτισμό τύπου 1.