“Προσοχή! Ολισθηρό οδόστρωμα”

Διαβάσαμε πρόσφατα μια είδηση για κινητά τηλέφωνα. Από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιήθηκε ένας κωδικός, ο οποίος αχρηστεύει τα κινητά όταν αυτά κλαπούν.

Με τη μια το μυαλό μας πήγε σε αυτά που λέει ο Jacque Fresco όσον αφορά τους νόμους και την τεχνολογία. Οι νόμοι είναι πάντα δημιούργημα του ανθρώπου, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάτι που δεν αντιμετωπίζεται με την τεχνολογία. Μια πινακίδα που λέει ότι το οδόστρωμα γλιστράει όταν είναι υγρό, δίνει μια άχρηστη πληροφορία. Η λύση θα ήταν να φτιάχναμε ένα οδόστρωμα που δεν είναι ποτέ ολισθηρό.

Μέχρι στιγμής είχαμε νόμους που ισχύουν και για τα κινητά, οι οποίοι τιμωρούν την κλεψιά. Κάνοντάς τα άχρηστα για τους κλέφτες, μειώνουμε δραματικά την περίπτωση κάποιος να τα βάλει στο μάτι.

Δεν λέμε φυσικά ότι αυτό που ισχύει από τις 26 Σεπτεμβρίου, θα δώσει οριστική λύση στις κλοπές των κινητών, αλλά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Τι θα ήταν στη λάθος κατεύθυνση; Μια αύξηση της ποινής των κλεφτών.

Αν θέλουμε όμως να δούμε την μεγάλη εικόνα, θα λέγαμε ότι ακόμα κι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, στα πλαίσια ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι και πάλι σταγόνες στον ωκεανό, όταν υφίσταται έλλειψη αγαθών. Όσο κάποιοι θα απολαμβάνουν κάτι που άλλοι δεν μπορούν να χαρούν γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα, κάποιοι άλλοι θα επιθυμούν να τα αποκτήσουν με κάθε κόστος, ακόμα κι αν καταλήξουν στη φυλακή.