“Κάνε το χόμπι σου, επάγγελμα.”

Ποια είναι η κορυφαία επιτυχία σήμερα στον εργασιακό στίβο, εκτός φυσικά από το να βγάλεις πολλά πολλά χρήματα; «Να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα.»

Είναι πράγματι τυχεροί όσοι το έχουν καταφέρει. Κι αυτό γιατί εκεί έξω είναι γεμάτος ο τόπος με βαρετές, επαναλαμβανόμενες, κουραστικές και κακοπληρωμένες δουλειές. Αν ποτέ δεν έχεις κάνει μια τέτοια δουλειά θεωρείσαι τυχερός.

Ωστόσο, ακόμα κι αν φτάσεις να κάνεις «το χόμπι σου, επάγγελμα», δεν απαλλάσσεσαι αυτομάτως από τα παραπάνω. Μπορεί να κάνεις κάτι πολύ κουραστικό ή να μη βγάζεις καλά χρήματα και να αναγκαστείς να κλείσεις. Γιατί στην «πιάτσα», μπορεί να υπάρχουν άλλοι που δεν έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα κι απλά είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί από εσένα. Ή να τους προτιμά ο κόσμος λόγω διαφήμισης ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν υπάρχει τέτοιου είδους δικαιοσύνη σε αυτό το σύστημα. Κανείς δε θα σε επιβραβεύσει απλώς επειδή κάνεις ό,τι σου άρεσε ως έφηβος, απλώς επειδή κάνεις αυτό που αγαπάς. Όχι. Πρέπει να βγεις εκεί έξω και να το κάνεις καλά. Καλύτερα από τους άλλους. Κι αν οι άλλοι «πατούν επί πτωμάτων» για να τα καταφέρουν και μπορούν να ξεφεύγουν, επειδή πχ έχουν έναν καλό δικηγόρο, εσύ πρέπει να τρέξεις στην ίδια «κούρσα» μαζί τους.

Σε έναν κόσμο αυτοματισμού, χωρίς κέρδος, ιδιοκτησία και εμπόριο, τίποτα δε θα είναι πια ίδιο. Δε θα υπάρχει το ένα «χόμπι που έκανες επάγγελμα», αλλά μάλλον «τα πολλά πράγματα που αγαπάς να κάνεις» και η επιλογή σου με το τι θέλεις να ασχοληθείς ανά πάσα στιγμή. Αν κάποτε φτιάξουμε έναν κόσμο εθελοντικής προσφοράς, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως οι μισοί άνθρωποι δεν κάνουν απολύτως τίποτα, σκεφτείτε τι θαύματα θα μπορούσαμε να κάνουμε αν οι άλλοι μισοί αληθινά αγαπούσαν αυτό που κάνουν κι αν όλα γίνονταν με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής όλων μας στον πλανήτη.