7 δεδομένα από τη NASA που θα σε κάνουν να νιώσεις πολύ μικρός
Ο πλανήτης μας, η Γη, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα – και ο μόνος για τον οποίο είμαστε βέβαιοι πως υπάρχει ζωή.
Για εμάς ο πλανήτης είναι τεράστιος, αλλά σε σχέση με ολόκληρο το σύμπαν δεν είναι παρά ένας κόκκος σκόνης. Πολύ μικρότερος από έναν κόκκο άμμου, ανάμεσα σε 100 δισεκατομμύρια τέτοιους. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, υπάρχουν 7 απίθανα δεδομένα από τη NASA που θα σε κάνουν να νιώσεις λίγο πιο μικροσκοπικός.
Δεδομένο 1ο
Ο Ήλιος μας είναι μόνο ένα από τα 100 δισεκατομμύρια άστρα στον Γαλαξία μας
.
Δεδομένο 2ο
Ταξιδεύοντας ακόμα και με την ταχύτητα του φωτός, θα χρειαζόταν πάνω από 100.000 χρόνια για να πάμε από τη μια άκρη του Γαλαξία μας στην άλλη.
Δεδομένο 3ο
Περίπου το 70% του σύμπαντος απαρτίζεται από Σκοτεινή Ενέργεια. Όλη η παρατηρήσιμη ύλη είναι μόνο το 5% του όλου σύμπαντος.
Δεδομένο 4ο
Εάν ο ήλιος ήταν περίπου όσος η μπροστινή σας εξώπορτα, η Γη θα ήταν περίπου όσο ένα μικρό κέρμα.
Δεδομένο 5ο
Ο Ήλιος απαρτίζει σχεδόν όλη τη μάζα του ηλιακού μας συστήματος, οι πλανήτες και όλα τα υπόλοιπα (αστεροειδείς, δορυφόροι κλπ) πιάνουν μονάχα το 0,2 % αυτού του χώρου.
Δεδομένο 6ο
Ο αστρονόμος Edwin Hubble ανακάλυψε ότι το σύμπαν διαστέλλεται και πως κάποια στιγμή περίπου πριν 14 δισεκατομμύρια χρόνια, η διαστολή ξεκίνησε από ένα μοναδικό σημείο του χώρου και του χρόνου.
Δεδομένο 7ο
Το Voyager 1 είναι η ανθρώπινη συσκευή που έχει ταξιδέψει μακρύτερα από οποιαδήποτε άλλη. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται παραπάνω από 16 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Ήλιο.
Πηγή
Μετάφραση: Άκης Πετρόπουλος