Η φιλοσοφία μας

Το πρώτο σοκ είναι να συνειδητοποιείς το πόσο έχουν επηρεάσει το παρελθόν, αλλά και τον τεράστιο ρόλο που παίζουν σήμερα, οι ιστορίες φαντασίας που εμείς οι άνθρωποι δημιουργούμε.

Από οντότητες που μόνο τα παιδιά πιστεύουν πραγματικά, όπως ο Άγιος Βασίλης, μέχρι το χρήμα, το οποίο παίρνει την αξία του ακριβώς επειδή όλοι πιστεύουν στην ύπαρξή του και δύσκολα κάποιος το αμφισβητεί. Το ίδιο και τα έθνη, οι θρησκείες, οι εταιρείες, οι ομάδες κλπ. Δεν υφίστανται ως οντότητες στον βιολογικό κόσμο, παρά μόνο στη φαντασία μας.

Το δεύτερο σοκ είναι να συνειδητοποιείς πως ακόμα και όσα θεωρείς πολύ σημαντικά για την αρμονική συνύπαρξή μας, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανήκουν κι αυτά στη φαντασία μας. Κανείς άνθρωπος δεν έχει εξ’ορισμού δικαίωμα στο οτιδήποτε. Αν είχε, τότε η ιστορία του homo sapiens δε θα ήταν γεμάτη σφαγές, καψίματα εχθρών, αποκεφαλισμούς και σκλάβους. Είναι ακόμα μία ιστορία, μία ωραία ιστορία ομολογουμένως, που μοιάζει να μοιράζει δικαιοσύνη χωρίς κανέναν άλλο φραγμό, ταξικό, φυλετικό ή άλλο.

Εφόσον λοιπόν η ανθρώπινη ιστορία είναι τόσο δεμένη με τις ιστορίες που λέμε μεταξύ μας, μέσω της μικρής, διαδικτυακής φωνής μας, λέμε τούτο κι ας πέσει στο κενό:

Ας σκαρφιστούμε μια τρελή ιστορία, μια απίθανη, “ουτοπική” ιστορία, στην οποία, με τη βοήθεια της επιστήμης, δεν υπάρχει πόνος, μόχθος και θάνατος. Στην οποία ζούμε αρμονικά με τα πλάσματα γύρω μας και σεβόμαστε το περιβάλλον, γιατί όλα είναι μέρος της ιστορίας, όχι γιατί “πιεστήκαμε” προς αυτή την κατεύθυνση από κάποια θρησκεία ή εξουσία.

Κι ας παλέψουμε γι’αυτή την ιστορία. Ας πηδήσουμε κάποιες αιματοβαμμένες σελίδες, κάποιες σελίδες στασιμότητας, πολιτικών λύσεων, πολέμου και φτώχειας. Ας πάρουμε από τις πλάτες του ανθρώπου ολοένα και περισσότερες ευθύνες. Κι ας φέρουμε πιο κοντά την ιστορία που πραγματικά χρειαζόμαστε, για έναν αληθινό πολιτισμό, χωρίς μεσοβέζικες λύσεις.

Η συνειδητοποίηση όλων αυτών αποτελεί το πρώτο, δύσκολο, μα θριαμβευτικό, βήμα για έναν Πολιτισμό Τύπου 1. Γιατί όλα αρχίζουν από τον τρόπο που σκεφτόμαστε!