Ισραήλ – Παλαιστίνη
“Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του.”ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ἱστορίαι
Αυτή την τελευταία εβδομάδα παρακολούθησα πολλές ώρες ενημερωτικά βίντεο για το θέμα Ισραήλ – Παλαιστίνη. Είδα πράγματα που γνώριζα, αλλά έμαθα και πολλές λεπτομέρειες ακόμα τις οποίες αγνοούσα.
Μερικές σκέψεις:
– Δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” λαοί (αλλά και άνθρωποι!). Έχουμε καθιερώσει ένα παγκόσμιο παιχνίδι κυριαρχίας από αρχαιοτάτων χρόνων, στο οποίο, όπως έγραψε ο Θουκυδίδης, όσο πιο ισχυρός είσαι τόσο πιο εύκολα μπορείς να επιβάλεις όσα θέλεις. Και όλοι μας, όλα τα έθνη του κόσμου, εξακολουθούμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι κυριαρχίας.Ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε, πόσο σφοδροί είμαστε με τον αντίπαλο, πόσο σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα έχουν να κάνουν με τη δύναμη που έχουμε, αλλά και με όλες τις υπόλοιπες συνθήκες που έχουν κάνει τον λαό μας αυτό που είναι σήμερα: τον χρόνο στον οποίο συμβαίνουν τα εκάστοτε γεγονότα.
– Όπως ακριβώς κι ένας μεμονωμένος άνθρωπος, έτσι και μια ομάδα ανθρώπων, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε βάθος χρόνου, μπορεί να μεταβληθεί από τον πιο βάρβαρο, κτηνώδη κι απάνθρωπο πληθυσμό, μέχρι τον πιο εγκάρδιο, γεμάτο ενσυναίσθηση και αλτρουισμό λαό.Μετά από χρόνια μελέτης γνωρίζουμε αρκετά για το τι διαμορφώνει την συμπεριφορά μας, οπότε μπορούμε να κάνουμε πράγματα ώστε να έχουμε περισσότερο ανθρώπους που ανήκουν στην 2η ομάδα και όχι στην 1η.
– Τα ΜΜΕ ως συνήθως επικεντρώνονται στα γεγονότα του σήμερα, χωρίς να δίνουν ολόκληρο το περιεχόμενο, πράγμα που, επιεικώς, καταντά ελλιπή την ενημέρωση που παρέχουν. Και προφανώς το να βάλεις ειδικούς να συζητήσουν για 2-3 ώρες σε ένα πάνελ θα λάβει θεαματικότητα 5-10% οπότε: “Άστο μωρέ, ας προβάλλουμε σήριαλ και τηλεπαιχνίδια.”
– Ως επακόλουθο της τροφοδοσίας του μυαλού μας με μπόλικα ΜΜΕ, βλέπω παντού γύρω μου γενικευμένο σχολιασμό μεμονωμένων γεγονότων. Δε μπορείς να εκφράσεις ολοκληρωμένη άποψη όμως αν δεν έχεις δει ολόκληρο το έργο ή τουλάχιστον αν δεν έχεις μία εκτεταμένη περίληψή του.Είναι σαν να πηγαίνεις σινεμά, να σου δείχνουν μόνο ένα 5λεπτο στο οποίο κάποιος μαχαιρώνει δύο άτομα και βγαίνοντας έξω να σε ρωτούν τα συμπεράσματά σου. Εγώ θα απαντούσα απλά: “Δεν ξέρω, θέλω να δω όλη την ταινία.” και όχι: “Ήταν πολύ βίαιος, καταδικάζω αυτό που έκανε και οι άλλοι 2, που ξεκάθαρα ήταν τα θύματα της όλης υπόθεσης έχουν κάθε δικαίωμα να μπουκάρουν σπίτι του και να τους σκοτώσουν όλους”.
– Τα όπλα είναι μια γρήγορη λύση, χωρίς πολλή σκέψη – κάτι σαν μια αντανακλαστική αντίδραση. Θα έφερναν την ειρήνη αν ο “εχθρός” έφευγε τελείως από τον χάρτη, πράγμα που δε μπορεί να γίνει στον κόσμο που ζούμε. Οι επιπτώσεις για οποιονδήποτε κάνει κάτι τέτοιο θα ήταν δυσβάσταχτες.”Εμείς οι Homo Sapiens εξαλείψαμε από τον πλανήτη τα υπόλοιπα είδη ανθρώπων με τα οποία συνυπάρξαμε. Ορίστε, τα καταφέραμε, η βία έδωσε τη λύση, έφερε ειρήνη.”Μη βιάζεστε: το κάναμε σε εποχές που δεν υπήρχαν social media, ειδήσεις και ανθρώπινα δικαιώματα. Πλέον έχουμε τον πιο δύσκολο εχθρό να αντιμετωπίσουμε. Όσους αναγνωρίζουμε ως “άλλους” από το ίδιο μας το είδος.
Οκτώβριος 2023.