Τι μπορούμε να κάνουμε; (2024 – Total Control Update)
“Αχ και να ήμουν μια μέρα Πρωθυπουργός…!” πόσα στόματα έχουν άραγε εκστομίσει αυτή τη φράση ή παραλλαγές της ανά τους αιώνες; Είναι μια πολύ κλασική φράση που δείχνει απόγνωση με την υπάρχουσα κατάσταση, με την κοινωνία ολόκληρη, αλλά παράλληλα εκφράζει και μια φοβερή αυτοπεποίθηση – “Έχω το δίκιο με το μέρος μου!”, σκέφτονται όσοι την έχουν να στριφογυρίζει στο μυαλό τους.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Ποια είναι η λύση; Τι προτείνετε;
Ερωτήματα που διαβάζω πολλές φορές από εσάς, διαχρονικά και είναι απολύτως λογικά. Πριν από 10 χρόνια είχα κάνει μια προσπάθεια να απαντήσω. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Διαβάζοντάς το πριν από 2 χρόνια, δεν ένιωσα αρκετά ικανοποιημένος ώστε να συνεχίσω να δίνω τον σύνδεσμο σε κάποιον που έψαχνε λύσεις τότε, στα τέλη του 2022. Οπότε έκατσα και έγραψα αυτό εδώ.
Εδώ και αρκετούς μήνες όμως διαπίστωσα πως όσοι από εσάς κάνετε αυτές τις ερωτήσεις δεν εννοείτε πάντοτε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ατομικά αλλά τι μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα αν ως δια μαγείας υπήρχε η βούληση από όλους! Ποια είναι η λύση για να είμαστε πιο ελεύθεροι, πιο ευτυχισμένοι, να εξαλείψουμε τα δεινά που μας ταλαιπωρούν ως είδος;
Αν έπρεπε να γράψω λοιπόν τι θα έπρεπε να κάνουμε ως ανθρωπότητα, θα ξεκινούσα με ένα παγκόσμιο σχέδιο ριζικής αλλαγής στη διαχείριση των πόρων και την οργάνωση των κοινωνιών. Ένα νέο σχέδιο Μανχάταν όπως έγραψα κι εδώ. Το πλάνο αυτό θα βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα, μεθόδους και την τεχνολογία αιχμής, και θα είχε τα εξής βασικά σημεία:
1. Κατάργηση του εμπορίου, της ιδιοκτησίας και της υποχρεωτικής εργασίας
Ο πλανήτης έχει αρκετούς πόρους για να ζήσουν όλοι άνετα, χωρίς να χρειάζεται να ανταγωνιζόμαστε για επιβίωση. Ο στόχος θα ήταν η κατάργηση της έννοιας του κέρδους, της προσωπικής ιδιοκτησίας πάνω σε πόρους (φυσικούς, κοινωνικούς, ή τεχνολογικούς) και η μετάβαση σε μια κοινωνία όπου όλα παρέχονται δωρεάν. Αυτό θα γινόταν εφικτό με τη χρήση αυτοματισμών, ρομποτικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να εξασφαλίσουν αφθονία.
2. Παγκόσμιο σύστημα διαχείρισης πόρων
Θα δημιουργούσαμε ένα σύστημα παγκόσμιας κλίμακας που θα συλλέγει πληροφορίες για τις ανάγκες όλων και θα διαχειρίζεται τους πόρους με βάση τη βέλτιστη κατανομή, χωρίς κέρδος και σπατάλη. Αυτό το σύστημα θα είναι οδηγούμενο από τεχνητή νοημοσύνη και επιστήμονες που θα σχεδιάζουν τα πάντα με βάση το κοινό καλό. Έτσι θα εξασφαλίζουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει ό,τι χρειάζεται: φαγητό, στέγη, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και ελευθερία.
3. Απαρχαιωμένα νομισματικά συστήματα
Όπως και τα χρήματα, έτσι και οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα γίνουν παρελθόν. Δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης εμπορίου όταν όλα θα παρέχονται δωρεάν και σε αφθονία. Δεν θα χρειάζεται να δουλεύει κανείς για να επιβιώσει, αφού οι ανάγκες μας θα καλύπτονται μέσω του συστήματος διαχείρισης πόρων.
4. Επιστημονική εκπαίδευση και κοινωνική φροντίδα
Η κοινωνία θα επικεντρώνεται στη συλλογική ευημερία και θα χρησιμοποιεί την επιστήμη για να αντιμετωπίσει τα αίτια των προβλημάτων και όχι τα συμπτώματά τους. Δεν θα έχουμε πια ανάγκη από τιμωρίες και νόμους, γιατί θα εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους από μικρή ηλικία να κατανοούν τη σημασία της συνεργασίας, του αλτρουισμού και του κοινού καλού.
5. Αξιοποίηση των πιο εξελιγμένων τεχνολογιών
Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει τεράστιο ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στην οργάνωση της κοινωνίας. Αντί να βασιζόμαστε σε παρωχημένα δημοκρατικά συστήματα, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το συμφέρον και την άγνοια, η πανίσχυρη ΑΙ θα αναλύει δεδομένα και θα προτείνει τις πιο λογικές και βιώσιμες λύσεις, πάντα με απόλυτη διαφάνεια.
6. Οικολογική ισορροπία και βιωσιμότητα
Οι φυσικοί πόροι του πλανήτη δεν είναι άπειροι, οπότε η οικολογία θα είναι στο κέντρο κάθε απόφασης. Θα στραφούμε πλήρως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα σταματήσουμε την υπερεκμετάλλευση του πλανήτη δίνοντας προτεραιότητα στην αποκατάσταση εκείνης της οικολογικής ισορροπίας που ευνοεί εμάς και όλα τα υπόλοιπα πλάσματα της Γης.
7. Απαρχαιωμένα έθνη-κράτη
Σε αυτό το νέο σύστημα, τα έθνη κράτη θα μπορούν ακόμα να υπάρχουν αλλά οι άνθρωποι θα έχουν πάνω από όλες τις ταυτότητες εκείνη του συνειδητοποιημένου πολίτη της Γης, η οποία θα τον διευκολύνει να συνεργάζεται με όλους, χωρίς εθνικιστικούς περιορισμούς και διαχωρισμούς.
8. Πλανητική εξερεύνηση και επέκταση
Αφού διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα στον πλανήτη μας, η ανθρωπότητα θα μπορεί να στραφεί στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η πλανητική επέκταση θα γίνει πραγματικότητα, όχι για την εξεύρεση πόρων, αλλά για την εξάπλωση της γνώσης και της ζωής.
Όλα αυτά προϋποθέτουν μια παγκόσμια αλλαγή νοοτροπίας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πλήρως τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής σε μια τέτοια κοινωνία, γιατί οι άνθρωποι που θα ζουν σε αυτό το σύστημα θα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και αξίες. Όμως το να ξεκινήσουμε από τώρα να δοκιμάζουμε και να σχεδιάζουμε αυτά τα μοντέλα είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή.