Απόσπασμα από το βιβλίο του Jacque Fresco – The Best That Money Can’t Buy

«Ελάχιστα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι τόσο εντυπωσιακά όσο η δυνατότητα να μπορούμε να βλέπουμε τον πλανήτη μας από το μακρινό διάστημα. Η πανέμορφη αυτή σφαίρα που αιωρείται στο μαύρο αχανές διάστημα, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τι είναι τελικά αυτό που συνδέει όλους εμάς, τους δισεκατομμύρια κατοίκους της Γης. Η παγκόσμια αυτή συνείδηση επηρεάζει τα συναισθήματα και την πνευματικότητα των ταξιδιωτών του διαστήματος. Η θέα που αντικρίζουν από το διάστημα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι οι άνθρωποι πάνω στη Γη είναι μέλη μιας ενιαίας κοινότητας.

Πιστεύουν δε ότι η συγκεκριμένη κοσμοθέαση μπορεί να συσπειρώσει τα έθνη του κόσμου και να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος για την παρούσα αλλά και για τις επόμενες γενιές. Αρκετοί ποιητές, φιλόσοφοι αλλά και συγγραφείς υπήρξαν επικριτικοί με τα τεχνητά σύνορα που χωρίζουν τους ανθρώπους στο όνομα του έθνους. Παρά τα οράματα και τις ελπίδες των αστροναυτών, των ποιητών, των συγγραφέων και των οραματιστών, γεγονός είναι ότι τα έθνη βρίσκονται συνεχώς σε πόλεμο μεταξύ τους ενώ η φτώχεια και η πείνα μαστίζουν πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα, κανένας αστροναύτης που επέστρεψε πίσω στη Γη με τη νέα αυτή κοινωνική συνείδηση δεν έχει προτείνει να ξεπεραστούν οι επίπλαστοι αυτοί περιορισμοί από έναν κόσμο χωρίς εθνικά σύνορα. Όλοι τους παραμένουν πιστοί στην έννοια του έθνους-κράτους και δεν τολμούν να αντικρούσουν τα πατριωτικά ιδεώδη – “αυτή είναι η χώρα μου καλώς ή κακώς” – από φόβο μήπως χάσουν τη θέση τους. Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον κόσμο είναι δικό μας δημιούργημα. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι το μέλλον εξαρτάται από εμάς. Η παρέμβαση μυθικών ή θεϊκών ασπροντυμένων όντων που κατεβαίνουν από τους ουρανούς ή επισκεπτών από άλλους κόσμους αποτελούν ψευδαισθήσεις, που δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Το μέλλον του κόσμου είναι δική μας ευθύνη και εξαρτάται από τις αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε η σωτηρία ή η καταδίκη μας. Η μορφή του μέλλοντος και οι λύσεις που θα βρεθούν εξαρτώνται απόλυτα από τις συλλογικές προσπάθειες όλων των ανθρώπων.»

Jacque Fresco – The Best That Money Can’t Buy