Ουτοπία και μάχη κατά της γήρανσης

Ένα από τα πρώτα κείμενα στο blog μας το 2014 ήταν περί ουτοπίας και οικονομίας βάσει πόρων.

Από τότε αρκετά έχουν αλλάξει, έχουμε κάνει πολλές δημοσιεύσεις εδώ και στα πιο γνωστά κοινωνικά δίκτυα, έχουμε προσπαθήσει να σας παρουσιάσουμε όσο μπορούμε καλύτερα την εναλλακτική ιδέα της οικονομίας βάσει πόρων, ώστε να φτάσουμε πιο γρήγορα και έγκαιρα σε πολιτισμό τύπου ένα. Όμως τα περί ουτοπίας είναι κάτι το διαχρονικό, που το διαβάζουμε συνεχώς από εσάς όταν σχολιάζετε. Γι’αυτό, σκεφτήκαμε σήμερα να κάνουμε ένα επιπλέον post για το θέμα. Συμφωνούμε μαζί σας όταν μας γράφετε ότι αυτό το σύστημα και ο κόσμος μας όπως είναι σήμερα, μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο να αλλάξει προς μια κατεύθυνση οικονομίας βάσει πόρων.

Ωστόσο, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε σήμερα για το πρόβλημα της γήρανσης, το οποίο συνδέεται με όλα τα παραπάνω.

Όταν το 2011 ο Tio έκανε το 14ωρο «TROM», υπήρχε ένα μέρος του ντοκιμαντέρ που ήταν αφιερωμένο στη γήρανση, ως βασική αιτία των περισσότερων προβλημάτων υγείας, κάτι που έμαθε από τον γεροντολόγο Aubrey de Grey. Τότε ήταν πολύ αμφιλεγόμενο θέμα και ελάχιστοι το έβλεπαν σοβαρά. Αντιμετωπιζόταν ως «ψευδοεπιστήμη».

Σήμερα, 5 χρόνια μετά, πολλοί μιλούν για την ανάγκη να νικήσουμε τη γήρανση, σαν να είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Το να κάνει όμως τους ανθρώπους να δουν με νέο τρόπο αυτή την ιδέα περί γήρατος, ήταν μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόκληση και χρειάστηκε πολύς χρόνος και επιμονή. Δείτε για παράδειγμα το παρακάτω βίντεο, με τον Aubrey de Grey να απαντά σε ερωτήσεις ενός αρκετά δύσπιστου οικοδεσπότη και κοινού, να δέχεται πυρά από όλους και να απαντά πραγματικά απολαυστικά, με χιούμορ και θα’ λέγαμε αποστομωτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις!

Όμως, όταν αρχίζεις να σπας την «κανονικότητα», τα πράγματα κυλούν αρκετά γρήγορα. Πλέον, βλέπουμε πολλούς γιατρούς και εταιρείες να επενδύουν χρόνο και χρήμα στο να αντιμετωπίσουν δραστικά το γήρας και μόλις μερικά χρόνια πριν ήταν κάπως σαν να μιλούσες για ύπαρξη UFO’s – τόσο περίεργο ήταν.

Έτσι, κατά τη γνώμη μας, ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο είναι κυρίως αρχικά μέσω της ανάλογης εκπαίδευσης του μυαλού. Να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα με την ιδέα της διαβίωσης σε ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας, όπου το εμπόριο δεν είναι απαραίτητο (χρήματα, bitcoin, χρυσός, ανταλλαγές κλπ), όπου η ιδιοκτησία κι η κυριότητα δεν έχουν νόημα, δεν υπάρχουν ηγέτες, χώρες και ούτω καθεξής. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το να εξηγήσουμε τα περί γήρανσης, αλλά τελικά ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να αγνοήσουμε απλά όλα αυτά και να ζήσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα χωρίς να μας νοιάζει; Θα έφτιαχνε κάτι αυτό; Δε νομίζω. Να ακολουθήσουμε κάποιον άλλο δρόμο; Να πιστέψουμε στην πολιτική για παράδειγμα; Και πάλι οι λύσεις που προσφέρονται είναι πολύ προσωρινές, κλεισμένες σε σύνορα, απαρχαιωμένες και μη συμβατές με το υψηλό επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας που υπάρχει σήμερα.

Επομένως, το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα με αυτές τις ιδέες και στη συνέχεια θα έρθει ως φυσικό ακόλουθο η αλυσιδωτή αντίδραση, με αρκετά πιθανά σενάρια, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι προβλήματα όπως η τεχνολογική ανεργία και η κλιματική αλλαγή, θα θέσουν ισχυρά διλήμματα για το αν το παρόν σύστημα μπορεί να είναι βιώσιμο και μελλοντικά: ίσως κάποιοι άνθρωποι με σπουδαία οικονομική επιφάνεια επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και φέρουν έναν τέτοιο κόσμο πιο κοντά στην πραγματικότητα, ίσως και άλλα διάσημα πρόσωπα, επιστήμονες κλπ, προωθήσουν αυτές τις ιδέες περαιτέρω και ούτω καθεξής. Και όπως έχει εξηγήσει κι ο Tio με μεγάλη λεπτομέρεια στο TROM ebook με τίτλο “The Money Game And Beyond“, αυτό είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Δεν περιγράφουμε έναν κόσμο που θα υλοποιηθεί σε 40 ή 50 χρόνια και θα έχουμε φτάσει στην απόλυτα «τέλεια» κοινωνία. Τίποτα δεν είναι «τέλειο» και όλα χρειάζονται πάντοτε βελτίωση. Όλο αυτό είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Η ιστορία του ανθρώπου είναι μια ιστορία αλλαγής.


Το κείμενο συντάχθηκε με τη σημαντική βοήθεια του Tio.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...