Εθελοντισμός σε όλο τον κόσμο
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι θα αποτελεί κίνητρο σε μια κοινωνία σαν αυτή μιας οικονομίας βάσει πόρων, όπου κανείς δεν θα αναγκάζεται να δουλέψει, όπου δεν θα υπάρχουν δουλειές και κανείς δεν θα αισθάνεται υποχρεωμένος να υπακούει ή να ακολουθεί την οδό του προσωπικού κέρδους.
Παρ’όλο που όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας, οι οποίοι κινητοποιούνται από τόσα άλλα πράγματα εκτός από το χρήμα, όπως το σεξ, η φήμη, η φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων ανθρώπων, ο φόβος, ο αθλητισμός και ούτω καθεξής, θέλω να σας δείξω τους τρόπους με τους οποίους γίνεται ήδη εξαιρετική δουλειά από μεγάλες ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι παρέχουν βοήθεια στο να βελτιωθεί η ζωή άλλων ανθρώπων και προσφέρουν στην επιστημονική έρευνα, χωρίς οικονομικό κίνητρο.
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ST. JUDE ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Όλοι μαζί, δουλεύουν περίπου 37.000 ώρες το χρόνο βοηθώντας σε προγράμματα και δραστηριότητες, όπως είναι η παροχή γευμάτων σε οικογένειες στο Memphis Grizzlies House, η συμμετοχή τους σε παιχνίδια με άρρωστα παιδιά, η διδασκαλία μαθημάτων πλεξίματος, οι ξεναγήσεις, η παροχή υπηρεσιών σε καταστήματα με είδη δώρων και η γραμματειακή υποστήριξη στο προσωπικό, υποστηρίζοντας ενεργά τα προγράμματα έρευνας και θεραπείας του νοσοκομείου. (Πηγή)
Το νοσοκομείο παίδων St.Jude παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα παιδιά και έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους πιο επιθετικούς παιδικούς καρκίνους. Επίσης χρηματοδοτείται κυρίως από ιδιώτες.
Κατά μέσο όρο, πάνω από 67.000 ασθενείς κάθε χρόνο επισκέπτονται το νοσοκομείο St. Jude, από τις 50 πολιτείες της Αμερικής και από ολόκληρο τον κόσμο.
Το St.Jude έχει αναγνωριστεί από το περιοδικό Fortune σαν μια από τις «100 καλύτερες επιχειρήσεις να εργαστεί κανείς», από το Scientist ως ένα ανάμεσα στα 10 «καλύτερα μέρη να δουλέψεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα» και από τα περιοδικά U.S News, World Report και Parents ως ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία για τον παιδικό καρκίνο. (πηγή)
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ 70 ΧΩΡΕΣ.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι άλλη μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται ως εθελοντές και φροντίζουν εκατομμύρια ασθενείς ετησίως σε 70 χώρες. Καθημερινά, περισσότεροι από 30.000 γιατροί, νοσοκόμοι, ειδικοί στα logistics, ειδικοί για το νερό και την υγιεινή, διαχειριστές και άλλοι καταρτισμένοι επαγγελματίες, δουλεύουν με τους γιατρούς χωρίς σύνορα.
ΤΟ 2012 ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 8,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΞΕΓΕΝΝΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150.000 ΜΩΡΑ
ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 1,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑ
ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ 350.000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΟΒΑΡΑ Ή ΑΡΚΕΤΑ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΕΝΑ
ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 284.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ HIV/AIDS
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 78.000 ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΑΝ 690.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΙΛΑΡΑ ΚΑΙ 496.000 ΓΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 3.000 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ο Αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερα από 650 παραρτήματα και 36 ζώνες, όπου παρέχονται υπηρεσίες που είναι αφιερωμένες στο να σώζουν ζωές και να βοηθούν ανθρώπους να προετοιμάζονται και να ανταποκρίνονται σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά.
Περίπου 500.000 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, συμπεριλαμβανομένων των μελών των FEMA Corps και AmeriCorps – συν 30.000 υπάλληλοι, παρέχουν κάθε χρόνο ανακούφιση σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από περισσότερες από 67.000 καταστροφές, εκπαιδεύουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους πάνω σε απαραίτητες ιατρικές γνώσεις και μεταφέρουν πάνω από ένα εκατομμύριο επείγοντα μηνύματα για το προσωπικό του αμερικάνικου στρατού και τα μέλη των οικογενειών τους.
Ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αίματος και παράγωγων αίματος, σε περισσότερα από 3.000 νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο και επίσης βοηθάει θύματα καταστροφών και μαχών σε παγκόσμια κλίμακα. (πηγή)
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσοι πολλοί τέτοιοι οργανισμοί, που είναι αδύνατον να απαριθμήσουμε έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτούς. Τέτοιοι οργανισμοί εθελοντών βοηθούν ανθρώπους μορφώνοντάς τους, εκπαιδεύοντάς τους (από προγραμματισμό ως ορειβασία), παρέχοντάς τους βοήθεια (από ιατρική ως ψυχολογική), παρέχοντάς τους τα αναγκαία για τη ζωή (τροφή, στέγαση, ένδυση) ή κάνουν κάθε είδους δουλειά που μπορεί κανείς να φανταστεί: πυροσβέστης, αστυνομικός, οδηγός ταξί, ειδικός IT, εκπαιδευτής scuba diving, και ούτω καθεξής. Εδώ είναι μια τεράστια λίστα ενός μικρού δείγματος τέτοιων δραστηριοτήτων.
Για παράδειγμα, όταν ο τυφώνας Κατρίνα, ένας από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς τυφώνες που χτύπησε την Αμερική και σκότωσε περίπου 2.000 ανθρώπους, περισσότεροι από 74.000 εθελοντές παρείχαν στέγη σε 160.000 εκτοπισμένους από τα σπίτια τους και έφτιαξαν 7.5 εκατομμύρια ζεστά γεύματα. (πηγή)
Αλλάζουμε περιβάλλον τώρα, μιας και οι εθελοντές εκτός διαδικτύου δεν είναι παρά η μία πλευρά όλου αυτού. Τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου, ολοένα και περισσότερες διαδικτυακές κοινότητες βασίζονται πια ολοκληρωτικά σε εθελοντές.
31 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΧΡΗΣΤΩΝ
(31.000 ενεργοί σε μηνιαία βάση)
Υπολογίζεται πως η συνολική προσπάθεια που καταβλήθηκε για να δημιουργηθεί η wikipedia είναι
περίπου 100 εκατομμύρια εργατοώρες.
Σχεδόν μισοί από τους ενεργούς επιμελητές ασχολούνται μία ώρα καθημερινά με αυτό και το ένα πέμπτο περισσότερες από τρεις ώρες. (πηγή)
Περίπου 1.000 άρθρα γράφονται κάθε μέρα και αυτά μόνο για την αγγλική wikipedia! (πηγή)
Σε σχέση με την Encyclopedia Britannica, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια στη Γη και γράφτηκε από περίπου 100 πλήρους απασχόλησης αμοιβόμενους επιμελητές και περισσότερους από 4.000 συνεργάτες, η wikipedia προσφέρει τον ίδιο αριθμό άρθρων σε μόνο τέσσερις μήνες.
Το ξαναλέω, σε τέσσερις μήνες μόνο, στη wikipedia γράφονται τόσα άρθρα όσα υπάρχουν σε ολόκληρη την Encyclopedia Britannica και όλο αυτό έγινε από εθελοντές. (πηγή)
Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει σύνδεση με το internet. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 72% (2 δισεκατομμύρια περίπου) είναι ενεργό στα μέσα δικτύωσης. Υπολογίζεται πως το 2012 οι άνθρωποι ξόδεψαν κατά μέσο όρο τρεις ώρες τη μέρα στο διαδίκτυο.
2 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ 3 ΜΕ 4 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΚΛΠ)
ΠΕΡΙΠΟΥ 7 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΩΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ YOUTUBE ΚΑΘΕ ΩΡΑ
Για λόγους σύγκρισης, μια ζωή που θα διαρκέσει 80 χρόνια, αποτελείται από 700 χιλιάδες ώρες. Αν σε αυτά τα 80 χρόνια δεν έκανες τίποτα άλλο από το να παρακολουθείς βίντεο που ανεβαίνουν στο youtube, δε θα μπορούσες να δεις παρά ό,τι ανέβηκε σε τέσσερις μέρες. Σκέψου τι ανέβηκε αυτή τη βδομάδα. Αν έπρεπε να τα δεις όλα, θα χρειαζόσουν περισσότερο χρόνο από όσο θα ζήσεις. Είναι τρελό!
Τώρα, πάρτε όλο αυτό το υλικό, που είναι ήδη τεράστιο και προσθέστε όλες τις άλλες σελίδες, ραδιοφωνικές εκπομπές, μουσικές σελίδες, προσωπικά blog, κλπ… Θα μπορούσε κανείς να πει πως θα χρειαζόταν πολλές ζωές ενός ανθρώπου για να διαβάσει/παρακολουθήσει/ακούσει ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο κάθε δευτερόλεπτο.
Αν καταργούσαμε όλη αυτή την εθελοντική εργασία, ο κόσμος θα παρέλυε. Υπολογίζεται πως 3 στους 10 Ευρωπαίους (150 από τα 500 εκατομμύρια) παρέχουν κάποιου είδους εθελοντική εργασία, ενώ έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 37 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έδειξε πως 140 εκατομμύρια ξοδεύουν όλο το χρόνο τους σε εθελοντικές εργασίες. Σαν να εργάζεται εθελοντικά ο μισός πληθυσμός της Αμερικής. Είναι πράγματι πολλοί! (πηγή)
Τώρα υπολογίστε και τους δισεκατομμύρια ανθρώπους που κάνουν τόσο μεγάλη εθελοντική εργασία στο διαδίκτυο. Θα λέγαμε πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως, ήδη προσφέρουν κάποιου είδους εθελοντική εργασία.
ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ ΚΑΤΕΡΕΕ.
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που παρουσιάσαμε σε αυτό το άρθρο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην ανεύρεση ανθρώπων που να διατίθενται να παρέχουν εργασία χωρίς ανταμοιβή, αλλά στο νομισματικό παιχνίδι το οποίο παίζουμε, διότι όλοι αυτοί οι οργανισμοί και τα άτομα αγωνίζονται να βρουν ένα τρόπο για να επιζήσουν σε αυτόν τον κόσμο που βασίζεται στο χρήμα, αφού δεν εργάζονται έναντι αμοιβής.
Φαίνεται πως υπάρχουν οι πόροι ώστε να παρέχουμε τροφή, ένδυση και ανέσεις σε όλους τους ανθρώπους. Επίσης φαίνεται πως υπάρχει το κίνητρο για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν υπάρχει το χρήμα. Όπως είπε ο Alan Watts: «Είναι σαν να προσπαθείς να χτίσεις ένα σπίτι και ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχεις ίντσες… Έχεις το τσιμέντο, το ξύλο, τα καρφιά… Έχεις την ανθρώπινη θέληση για να χτίσεις το σπίτι, αλλά δεν έχεις τις ίντσες. Τόσο γελοίος είναι αυτός ο κόσμος.» (Σημείωση: εδώ ο Watts εννοεί πως η ίντσα, όπως και το χρήμα, είναι ανθρώπινες ανακαλύψεις, οπότε μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε όποτε εμείς τις χρειαζόμαστε και όχι να περιοριζόμαστε από αυτές. Περισσότερα εδώ)
Να γιατί το Venus Project επιμένει πως πρέπει να αλλάξουμε παιχνίδι. Όχι κάποιους κανόνες του, αλλά ολόκληρο το παιχνίδι.
Αρχικό κείμενο από το περιοδικό του The Venus Project
Κείμενο: Tio
Μετάφραση στην ελληνική γλώσσα: Αλέξανδρος Μαντάς