Δικαιώματα των ζώων, αντισπισιστές και επιστήμη.
Χθες, ανέβηκε στον λογαριασμό του Yuval Noah Harari στο youtube ένα βίντεο στο οποίο επισημαίνει με σαφήνεια, ότι τα πραγματικά γεγονότα στην περίπτωση των σύγχρονων σφαγείων ζώων είναι πλέον αδιαμφισβήτητα.
Θα παρατηρείτε κι εσείς συνεχώς στο διαδίκτυο, πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι από εκείνα που πάντοτε ανάβει τα αίματα με έντονες συζητήσεις και εκατέρωθεν κατηγορίες. Υπάρχουν συνήθως κάποιοι τύποι που το έχουν τιμή τους και καμάρι τους ότι τρώνε κρέας και δε θα διστάσουν να σου τρίψουν στη μούρη φωτογραφίες τους από το περασμένο Πάσχα με ψητά εντόσθια στη σούβλα και από την άλλη φανατισμένοι vegans που θα ευχηθούν άνετα «ψόφους» και θα κουνήσουν το δάχτυλο σε όποιον δεν έχει διαμορφώσει τις διατροφικές τους συνήθειες ακριβώς όπως κι εκείνοι.
Ωστόσο, δε χρειάζεται ούτε να κατηγορούμε τους ανθρώπους για το ότι τρώνε κρέας (θυμηθείτε: το blame game ΔΕΝ αλλάζει τις ιδέες των ανθρώπων), αλλά ούτε και να αδιαφορούμε πλήρως όταν κάποιος μας λέει για τα δικαιώματα των ζώων και το πώς αυτά έχουν τσαλαπατηθεί, λέγοντας φράσεις όπως: “Έλα μωρέ, δεν αισθάνονται αυτά!” ή “Αφού γεννιούνται για να μας ταΐζουν, τι πειράζει;”
Πρόσφατα, που είδαμε μια μερίδα ανθρώπων να επιτίθεται σε χασάπικα, οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν του τύπου: «Μα καλά, τρελοί είναι;» Δυστυχώς πίσω από την ταμπέλα «τρελός» βάζουμε οτιδήποτε δε μπορούμε να κατανοήσουμε εις βάθος. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να το ισοπεδώνουμε λέγοντας: «Έλα μωρέ, είναι ένα μάτσο τρελοί που σπάνε χασάπικα..» Πουθενά δε διάβασα, ότι, προφανώς, σπάνε χασάπικα, επειδή (ακόμη) δε μπορούν επιχειρησιακά να κάνουν κάτι μεγαλύτερο. Συνεπώς καλό θα ήταν να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και όχι ως «τρελοί». Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θεωρούν ότι τα ζώα (τουλάχιστον τα θηλαστικά και τα πτηνά), θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς τους ανθρώπους, άρα εφόσον η βιομηχανία ζωικών προϊόντων σφαγιάζει παράλληλα εκατομμύρια ζώα, δεν είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις; Χωρίς φυσικά να δικαιολογώ σε καμία περίπτωση τις πράξεις βίας ως ενέργειες που μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, απλώς επισημαίνω το πώς γίνεται και υπάρχουν τέτοιου είδους αντιδράσεις.
Η άποψή μας είναι, πως μεγάλες αλλαγές θα γίνουν μόνο όταν προχωρήσει αρκετά η ανάπτυξη κρέατος σε εργαστήρια. Γίνονται κινήσεις, αλλά ακόμη είναι νωρίς ώστε να μιλάμε για μεγάλης έκτασης διάθεση αυτών των προϊόντων. Και υποστηρίζουμε, πως μόνο τότε μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές, γιατί η κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι ριζωμένη πολύ βαθιά στις συνήθειες των ανθρώπων σήμερα, ώστε να αλλάξει χωρίς να βρεθεί ένα ποιοτικό υποκατάστατο.
Τα ζώα βασανίζονται, έχουν συναισθήματα όπως κι εμείς και στρατιές ολόκληρες από αυτά ζουν μια άθλια ζωή, απλώς για να καταλήξουν στο πιάτο μας. Είτε λοιπόν κάποιος είναι vegan, είτε χορτοφάγος, είτε καταναλώνει ζωικά προϊόντα, δε μπορεί να αγνοεί πλέον την επιστήμη, η οποία είναι ξεκάθαρη γι’αυτό το θέμα. Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει, ας πάψουμε να το αγνοούμε και να κάνουμε πως δεν τρέχει τίποτα.
Εκτός, όμως, από το κομμάτι των δικαιωμάτων των ζώων, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που κάνει το συγκεκριμένο βίντεο να είναι σπουδαίο: Δίνει εξαιρετική έμφαση στο ότι ένας πραγματικός επιστήμονας οφείλει να παρατηρεί πράγματα για τον κόσμο γύρω του. Δεν είναι δουλειά του να αποφασίζει για ηθικά ζητήματα, αλλά το να παρουσιάζει πραγματικά γεγονότα. Να ερωτά διαρκώς και να αμφισβητεί, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των ζωών όλων μας. Ο Ζακ Φρέσκο επίσης, αναφερόταν στο θέμα αυτό συχνά. (Πηγή)
Σε αυτόν τον κόσμο και την εποχή που ζούμε, υπάρχει ανάγκη να παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη τα επιστημονικά δεδομένα, όσο ποτέ άλλοτε, μιας και τα πιο μεγάλα ζητήματα σήμερα έχουν άμεση σχέση με την επιστήμη. Εξάλλου, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί κι ο Harari στο βίντεο, η σιωπή είναι κι αυτή μια ξεκάθαρη ηθικά άποψη.