Εθνικές επέτειοι και παρελάσεις

Όχι, δεν επιθυμώ την κατάργηση των εθνικών παρελάσεων.

Δεν πιστεύω πως με νόμους και απαγορεύσεις μπορείς να λύσεις ουσιαστικά τα προβλήματα. Μπορείς μόνο να κάνεις μπαλώματα. Με το που βάζεις έναν νόμο για να ελέγξεις την ανθρώπινη συμπεριφορά, επί της ουσίας παραδέχεσαι πως δε μπορείς ή δε θέλεις να λύσεις το πρόβλημα στη ρίζα του.

Επιθυμώ η ανάγκη για εθνικές παρελάσεις να πάψει, ως αποτέλεσμα μιας πιο ώριμης ανθρωπότητας, με μέλη που νιώθουν αφοσιωμένα περισσότερο στη ζωή και το καλύτερο μέλλον ολόκληρου του πλανήτη, παρά στη χώρα που έτυχε να γεννηθούν. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται πολλή δουλειά, από πολλές πλευρές. Ας κάνει ο καθένας μας ό,τι νομίζει πως του αναλογεί.

Ωστόσο, μου είναι δύσκολο να καταλάβω για ποιο λόγο είναι τόσο σπουδαίο να έχουμε στο μυαλό μας τα μηνύματα μνήμης της εθνικής μας εορτής.

Πλέον έχουμε φτάσει στο γνωστικό επίπεδο που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πως είμαστε όλοι ένα είδος, σε έναν πλανήτη με περιορισμένους φυσικούς πόρους. Έχουμε όλοι μας κοινά συμφέροντα να ευημερούμε με σεβασμό στο περιβάλλον και στα υπόλοιπα πλάσματα που ζουν μαζί μας.

Ακόμα και να μας χτύπαγε μαζική αμνησία και να ξεχνάγαμε όλα τα υπόλοιπα ιστορικά γεγονότα, έχοντας μόνο αυτό στο μυαλό μας και με την ήδη υπάρχουσα γνώση / τεχνολογία, δε θα μπορούσαμε, δε θα επιβαλλόταν από τα γεγονότα να συνεργαστούμε για το καλό όλων μας;

Από την άλλη, ίσως τελικά όλα αυτά να είναι χρήσιμα. Η πραγματικότητα είναι αυτή: διανύουμε τα χρόνια στα οποία ακόμη θεωρούνται σπουδαίες τέτοιες εθνικές μνήμες και φυσικά δε μιλώ μόνο για την Ελλάδα. Σταδιακά όμως και σίγουρα όχι με τη βία και το μίσος, θα τις ξεπεράσουμε. Θα τις απομυθοποιήσουμε γενιά με τη γενιά και θα δημιουργήσουμε νέες αξίες. Γιατί εμπλουτίζουμε διαρκώς τις γνώσεις μας για τον κόσμο που ζούμε και οι ιστορίες που δημιουργούμε για το είδος μας ξεφεύγουν σταδιακά από τον μύθο και τη φαντασιακή διάσταση. Αποκτούν, ολοένα και περισσότερο, άρωμα πραγματικότητας. Και η πραγματικότητα, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη, επιβάλλει πάνω από όλες τις ταυτότητές μας να αποκτήσουμε μία ενιαία παγκόσμια συνείδηση.