Όλα σχεδόν τα προβλήματα στον κόσμο οφείλονται σε ένα μόνο πράγμα. (TROM Project Trailer)

“Όλα σχεδόν τα προβλήματα στον κόσμο έχουν προκύψει λόγω ενός και μόνο πράγματος. Μόνο ενός! Έχει 7 γράμματα, είναι μερικών χιλιάδων ετών και δεν είναι τα χρήματα. Δημιουργεί τα παρακάτω προβλήματα: φτώχεια πείνα, έγκλημα, βία, πόλεμο, φτωχή εκπαίδευση, ρύπανση, αλλαγή του κλίματος, υπερπληθυσμό, τρομοκρατία, κοινωνικές τάξεις, διαφθορά και δωροδοκία, λειψυδρία, περιβαλλοντική καταστροφή, κατάχρηση ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, σκλαβιά και καταπίεση, απληστία, αποθησαύριση των πόρων, αποψίλωση των δασών, μαζική παραγωγή σκουπιδιών, στασιμότητα της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, μετανάστευση, εδαφικές διαφορές, υπερβολικό άγχος και πολλά ακόμα.

Αυτό το πράγμα είναι το εμπόριο και απ’το εμπόριο προκύπτει η ύπαρξη των χρημάτων, bitcoin, ανταλλαγή αγαθών ή υπηρεσιών και ούτω καθεξής. Όσο υπάρχει η ανάγκη για το εμπόριο τα περισσότερα προβλήματα θα υπάρχουν ακόμα. Δε μπορούμε να λύσουμε τα σημερινά προβλήματα γιατί πολλοί παραβλέπουν την επίπτωση του εμπορίου ή δε το αναγνωρίζουν καν ως πρόβλημα.

Αν σταματήσουμε την εξόντωση της μπλε φάλαινας από τους Ιάπωνες για κατανάλωση ή την παραδοσιακή ιατρική ή οτιδήποτε άλλο, αυτό θα είναι φανταστικό, όμως οι άνθρωποι στην Κούβα, ή την Ταϊλάνδη ή σε άλλα μέρη του κόσμου θα κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα για το κέρδος, ώστε να τις προσφέρουν στους πελάτες τους στην Ιαπωνία ή για άλλους πελάτες. Η προσπάθεια απαγόρευσης της εξόντωσης της μπλε φάλαινας είναι ένας σπουδαίος και ευγενής σκοπός, ανέφικτος προς το παρόν και η μαύρη αγορά θα υπάρχει πάντα ακόμα και αν το καταφέρουμε. Γιατί δεν αντιμετωπίσαμε την αιτία του προβλήματος, παρά μόνο τα συμπτώματα. Η αιτία είναι αυτή που οδηγεί τους ανθρώπους να επιδιώξουν το κέρδος. Τα συμπτώματα είναι οι πράξεις που κάνουν όταν επιδιώκουν το κέρδος. Σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να προσπαθούν να εξοντώσουν μπλε φάλαινες επειδή υπάρχει το κίνητρο του κέρδους. Γι’αυτό τον λόγο δε μπορούμε να το σταματήσουμε όλο αυτό, εκτός αν αφαιρέσουμε την αιτία, η οποία είναι η επιδίωξη του κέρδους.

Σκεφτείτε λοιπόν αυτό: Ας πούμε ότι έχουμε 1.000.000.000.000 προβλήματα σήμερα και προσπαθούμε να λύσουμε 500 από αυτά, με τον ίδιο τρόπο που μόλις περιγράψαμε. Θα μέναμε με το ίδιο τρισεκατομμύριο προβλήματα, καθώς θα αντιμετωπίζονταν μόνο τα συμπτώματα και όχι η αιτία που δημιούργησε τα προβλήματα. Αν λύναμε, με τον ίδιο τρόπο, άλλα 2.000 ή δύο εκατομμύρια προβλήματα, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε 1.000.000.000.000 προβλήματα. Τα μαθηματικά δεν είναι λάθος, επειδή αποτελεί ψευδαίσθηση ότι θα λύσουμε τα προβλήματα με αυτόν τον τρόπο, μιας και η δύναμη του εμπορίου, η οποία κάνει τους ανθρώπους να επιδιώκουν το κέρδος με οποιοδήποτε κόστος, θα υπάρχει ακόμα. Και λόγω αυτού, οι άνθρωποι θα βρουν τρόπους ώστε να προσπεράσουν νόμους, ανεξάρτητα από το πόσο δραστικοί και καλά εφαρμοσμένοι είναι. Κι έτσι, προβλήματα θα προκύπτουν παντού, χωρίς να παίζει ρόλο πόσο πολύ προσπαθούμε να τα σταματήσουμε με αυτές τις παλιές και ξεπερασμένες προσεγγίσεις. Επειδή αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αιτία των προβλημάτων.

Αυτό είναι παρόμοιο με το να προσπαθούμε να βρούμε θεραπεία για τις ασθένειες του γήρατος, όπως το Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και ούτω καθεξής. Δε μπορούμε να βρούμε θεραπεία για αυτές τις ασθένειες επειδή είναι αποτέλεσμα του γήρατος και όλοι μας γερνάμε. Άρα η μόνη ελπίδα μας για την επίλυσή τους είναι πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι η γήρανση είναι το πρόβλημα και πως οι ασθένειες είναι τα συμπτώματά της. Η γήρανση είναι ριζωμένη στην πολιτιστική μας συνείδηση ​​ως κάτι που είναι φυσικό, αλλά αυτή η έννοια αμφισβητείται σήμερα ολοένα και περισσότερο, με πολλούς γιατρούς να αναγνωρίζουν ότι η γήρανση είναι η πηγή των περισσότερων προβλημάτων υγείας και συνεπώς, να προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, αντί να επικεντρώνονται στα συμπτώματά του. Με τον ίδιο τρόπο, οι άνθρωποι δε μπορούν να φανταστούν πώς μπορούν να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς εμπόριο, χωρίς χρήμα, χωρίς ιδιοκτησία,θέσεις εργασίας και ούτω καθεξής. Αυτή η έννοια όμως επίσης αμφισβητείται σήμερα από αρκετούς και είμαστε από αυτούς που το κάνουν με μεγάλη λεπτομέρεια, διότι, όπως και στην περίπτωση της γήρανσης, δε βλέπουμε καμία άλλη εναλλακτική λύση για την επίλυση των σημερινών προβλημάτων, εκτός από το να απαλλαγούμε από την ανάγκη για εμπόριο, όπως ακριβώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και για την επίλυση των ασθενειών του γήρατος, εκτός εάν αντιμετωπίσουμε την ίδια τη γήρανση.

Ως εκ τούτου, περάσαμε χρόνια προσπαθώντας να περιγράψουμε λεπτομερώς πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας κόσμος χωρίς εμπόριο. Μιλάμε για έναν κόσμο, στον οποίο το εμπόριο είναι παρωχημένο και περιττό. Θα έπρεπε να έχουμε έναν κόσμο αφθονίας για όλους. Έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση, αντί για ιδιοκτησία, οι άνθρωποι εργάζονται, αλλά δεν έχουν δουλειές με τη σημερινή έννοια, ο καθένας παίρνει ό,τι χρειάζεται και επιθυμεί, χωρίς καμία εμπορική συναλλαγή, χωρίς να χρειάζεται να δώσει κάτι πίσω για να τα έχει όλα αυτά. Αυτός ο κόσμος θα βασίζεται σε εθελοντές, σε έργα ανοικτού κώδικα, σε έναν επιστημονικό τρόπο σκέψης και ούτω καθεξής, τα οποία δε θα έχουν καμία τιμή να συνδέεται με αυτά, αλλά αντ ‘αυτού θα γίνουν κανονικότητες που δε θα χρειάζονται τιμή. Περιγράφουμε γιατί είναι απαραίτητο το να αλλάξουμε τη σημερινή υποδομή σε μια άλλη που θα είναι αυτο-βιώσιμη, αυτοματοποιημένη, αυτόνομη και ανοιχτού κώδικα. Η εκπαίδευση είναι μια ακόμα σημαντική πτυχή. Οι αξίες των ανθρώπων θα χρειαστεί να αλλάξουν, ώστε να επιτύχουμε έναν τέτοιο κόσμο για όλους μας. Σε έναν τέτοιο κόσμο, όπως έχουμε δείξει, δε χρειαζόμαστε: πολιτική, χώρες, αστυνομία, νομίσματα, στρατούς και ούτω καθεξής.

Όμως, λογικό είναι να χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να κατανοήσετε αυτές τις ιδέες και αυτό το είδος προσέγγισης. Γι’αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε ένα τεράστιο ντοκιμαντέρ 14 ωρών το οποίο εξηγεί αυτή την κατεύθυνση, μαζί με ένα εκτενές e-book με τίτλο: «Το νομισματικό παιχνίδι και πέρα από αυτό», ​​στο οποίο επεξεργαζόμαστε πιο άμεσα και με πιο πολλές λεπτομέρειες, τα προβλήματα και τις λύσεις που χρειάζεται να εφαρμόσουμε. Σας προτείνουμε το ντοκιμαντέρ και το e-book, καθώς έχουν μεγάλη σημασία αν θέλετε να κατανοήσετε σωστά το σύνολο του υλικού του TROM.

Χρησιμοποιήστε το tromsite.com ως ένα δωρεάν εργαλείο για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας, αλλά και άλλους, γι’αυτή την κατεύθυνση. Διαθέτουμε άφθονο υλικό για να επιλέξετε. Βοηθήστε μας να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα. Σας ευχαριστούμε πολύ.”

Πηγή:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...